Stefan Florin ~ Trainer si Coach

ANXIETATE – ce este?

Anxietatea poate fi o provocare.

Anxietatea este o stare normală de neliniște sau îngrijorare, care apare atunci cand ne confruntăm cu situații stresante sau provocatoare. Este o reacție naturală a organismului nostru de a ne proteja de pericole și de a ne face să fim pregătiți să facem față provocarilor.

Totuși, anxietatea poate deveni un problemă atunci când devine excesivă și ne afectează capacitatea de a duce o viață normală. Persoanele care suferă de anxietate cronică pot avea dificultăți în a se concentra, a dormi sau a lua decizii, pot avea probleme de sănătate fizică, cum ar fi dureri de cap sau probleme digestive, și pot avea dificultăți în a-și face prieteni sau a se bucura de activitati care altfel ar fi placute.

Cum știu dacă am anxietate?

Există mai multe tipuri de simptome pentru anxietate, inclusiv frica de situații specifice (cum ar fi fobia de a zbura sau de a merge la dentist), tulburarea de panică (care se manifesta prin atacuri de panică intense și neașteptate) și tulburarea de anxietate generalizată (care se manifestă prin neliniște persistentă și îngrijorare excesivă legata de mai multe aspecte ale vieții). Atașamentul anxios a devenit un trend al conștientizării societății actuale și este îmbucurător faptul că tot mai mulți oameni decid să rezolve aceasta.

Relațiile disfuncționale au de cele mai multe ori la bază anxietatea care nu este detectată, iar cauzele acesteia se pot regăsi în copilărie sau în situații neclarificare cu partenerii, colegii, familia, ori prietenii.

Ce pot face dacă am anxietate?

Tratarea anxietății poate include terapie cognitiv-comportamentală, care se concentrează pe schimbarea modului în care gândim și reacționăm la situațiile stresante. De asemenea se poate oferi și medicație, cum ar fi antidepresivele sau medicamentele care ajută la controlul și vindecarea anxietății. Un stil de viață sănătos, care include exerciții fizice regulate, o dieta sănătoasă și suficient somn, poate ajuta la gestionarea anxietății.

Este important sa vorbiti cu un medic sau cu un terapeut dacă simțiți că anxietatea va afectează negativ viața de zi cu zi. Cu ajutorul tratamentului adecvat, anxietatea poate fi gestionată și puteți trăi o viață plină și productivă.

În munca mea, de cele mai multe ori se regăsește anxietatea ca una din cauzele pentru care clienții decid să lucrăm împreună.

Aici am scris un articol despre cum poți gestiona anxietatea și poțiameliora situația https://stefanflorin.ro/emotional/cum-vindec-si-scap-de-anxietate

Totuși îți recomand să mă contactezi sau să vorbești cu un terapeut, alături de care să rezolvi cauzele și să gestionezi efectele pentru a te bucura din nou de libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *